Uputstva za održavanje sočiva

Kao prvo, morate znati da su kontaktna sočiva jednostavna za upotrebu i održavanje! Ako se prvi put susrećete sa njima i do sada ih niste koristili, to vam može delovati strašno. Međutim, uz par saveta i nekoliko pokušaja, videćete da su njihova upotreba i održavanje prilično jednostavni.
Da bi ste krenuli sa upotrebnom sočiva potrebno je nabaviti kutijicu gde ćete čuvati sočiva kao i tečnost za negu i čuvanje sočiva.

POSTAVLJANJE SOČIVA

Da biste pravilno koristili sočiva pored, kao što smo već rekli, kutijice i tečnosti za sočiva, potrebno je da su vam pri ruci topla voda, ubrusi, sredstvo za pranje ruku, ogledalo... Veoma važno je da se sočiva smeju čistiti isključivo sredstvima namenjenim za tu svrhu, koje možete kupiti kod nas u radnji.

Priprema

Pre nego što dodirnete sočiva, operite ruke i dobro ih osušite. Sočiva se nalaze u posebnom sterilnom pakovanju. Ako je pakovanje na bilo koji način oštećeno ili poklopac nije dobro postavljen, ne koristite sočiva !!!

Lagano protresti pakovanje, otvorite poklopac i nakon toga zajedno sa tečnošću izručiti sočivo na dlan. Veoma bitno je da sočiva nikada nemojte dodirivati noktom, pincetom ili nekim drugim tvrdim predmetom.

Stavljanje kontaktnih sočiva

Pre samog stavljanja sočiva, proverite da li ivica sočiva formiraju ravnomeran krug. Ako je to sve uredu, isperite sočiva tečnošću za sočiva tako što ćete staviti kap ili dve tečnosti za čišćenje i negu sočiva. Zatim, stavite sočivo na vrh kažiprsta, raširite kapke i stavite sočivo u sredinu oka.

Blago trepnite nekoliko puta da bi se sočivo samo postavilo u svoj pravi položaj. Isti postupak ponovite i za drugo oko.

Za naše dame, jedan savet je da se sočiva stavljaju pre nego što se nanese šminka. Preporuka je da se sočiva nose do deset sati u jednom danu.

Uklanjanje kontaktnih sočiva

Veoma važno je oprati ruke pre stavljanja ili uklanjanja sočiva. Postupak za uklanjanje bio bio sledeći: prvo pogledate na gore i onda kažiprstom gurnete sočivo na dole gde ga prihvatate palcem iste ruke. Nežno izvadite sočivo i isperite ga u tečnost za sočiva i stavite ga u posudu koju ste napunili tečnošću za održavanje sočiva.

Ovo je proces koji je preporučen od svih proizvođača i korisnika kontaktnih sočiva i prikazuje proces stavljanja i skidanja sočiva u informativne svrhe.

Naš savet vam je da pre prve upotrebe sočiva posetite vašeg oftamologa ukoliko ste imali problema sa prethodnim sočivima i ukoliko imate teži oblik oštećenja vida.

Održavanje kontaktnih sočiva

Veoma je važno pravilno održavanje kontaktnih sočiva. Nepravilno održavanje sočiva, može dovesti do neželjene iritacije.

Kako se čiste kontaktna sočiva ?

Sočiva se čiste sa tečnošću za održavanje sočiva! Preporučujemo vam da sočiva čistite pre i nakon upotrebe, bez obzira da li su sočiva čista ili prljava.

Održavanje kutijice za čuvanje sočiva

Pri svakom vađenju sočiva iz kutijice, obavezno prosuti tečnost u kojoj su sočiva stajala, unutrašnjost kutije isprati sa par kapi tečnosti za održavanje sočiva i ostaviti da se osuši.