Kontaktna sočiva

KONTAKTNA SOČIVA su optička pomagala napravljena od plastičnih materijala, takozvane “nevidljive naočare” koja se stavljaju direktno na oči. Ona mogu korigovati kratkovidost ili dalekovidost, kao i veliku razliku u dioptriji između dva oka, što naočare ne mogu.

U optičarskoj radnji “FRESH LOOK” možete poručiti kontaktna sočiva domaćih i svetskih proizvođača.

U ponudi imamo: meka, polutvrda i tvrda kontaktna sočiva.

MEKA KONTAKTNA SOČIVA

Meka kontaktna sočiva mogu imati veći ili manji procenat vode koji samim tim i određuje da li se moraju skidati svakoga dana ili se mogu nositi produženo.
Prednost mekih kontaktnih sočiva je u tome što su ona veoma udobna, propuštaju kiseonik, i adaptacija je brza I laka.
Meka sočiva su preporučena sportistima jer se ona lakse prijanjaju za oko zbog svoje veličine (veća su od ostalih) , samim tim se teže gube.
Meka kontaktna sočiva dele se po dužini trajanja na:

  1. Dnevna
  2. Mesečna
  3. Tromesečna
  4. Šestomesečna

Dnevna sočiva su odličan izbor za ljude koji povremeno nose sočiva, za njih nisu potrebna sredstva za održavanje, jer se posle jednog nošenja bacaju I svaki sledeći put se koriste nova. Takođe su namenjena I za one koji su osetljivi na sastojke sredstva za održavanje sočiva.
Mesečna, tromesečna I šestomesečna se preporučuju onima koji svakoga dana koriste sočiva. Meka torična sočiva služe da koriguju astigmatizam.
Multifokalna sočiva omogućuju dobar vid za sve distance.

TVRDA KONTAKTNA SOČIVA

Tvrda sočiva se uveliko izbegavaju u upotrebi, uglavnom ih koriste dugogodišnji pacijenti.
Za razliku od mekih, tvrda sočiva ne propustaju kiseonik. To je njihova velika mana jer rožnjači pri nošenju tvrdih soćiva ponestali kiseonik mora da nadoknadi preko suza.

POLUTVRDA (GAS - PROPUSNA) KONTAKTNA SOČIVA

Ona predstavljaju bolju verziju tvrdih sočiva jer ona mogu da propuštaju kiseonik.
Prednost ovih sočiva je u tome što pružaju bolju oštrinu vida od mekih sočiva, duže traju I ona su jedino rešenje za ljude koji imaju veliki astigmatizam.