Kako izabrati pravi oblik

Glavna funkcija im je korekcija vida, međutim, isto tako naočare su postale i veoma važan modni detalj kako kod ženske populacije, tako i kod muškaraca.

Međutim, problem se može javiti kada treba da odaberete odgovarajući ram.. Javlja se veliki broj pitanja, od onih šta je trenutno u trendu, koja boja, marka, oblik, širina, materijal.... sve to može izazvati totalnu konfuziju u vašoj glavi. Iz tog razloga, pokušaćemo da vam damo par saveta i da vam makar malo olakšamo ovu stvar da biste na kraju bili zadovoljni onim što ste odabrali.

Na prvom mestu, morate voditi računa o tome da vam naočare moraju biti udobne, da vas ne stežu na ušima i slepoočnicama. Takođe, veoma nezgodno može biti i ako su vam naočare velike pa vam klize sa nosa i padaju na obraze.

Sledeće što će vas mučiti je pitanje kako izabrati pravi oblik. Svi su svesni toga da nošenjem naočara pored vida možete korigovati i neke nedostatke na vašem licu. Evo par savata i na ovu temu:

  1. da biste vizuelno skratili nos, birajte okvir sa širim mostom
  2. da biste izdužili okruglo lice, idealan bi bio ram pravougaonog oblika
  3. osobe ovalnog oblika lica smatraju se idealnim, pa se možete odlučiti za ram čija širina odgovara najširem delu lica
  4. osobe pravougaong oblika lica treba da odaberu ram koji ima naglašenu gornju ivicu
  5. osobe četvrtastog oblika lica trebalo bi da nose ovalni ili okrugli ram.


Jedno od poslednjih pitanja je koju boju odabrati. Naš savet je da uskladite boju okvira sa bojom kose. Evo i par predloga na ovu temu:
  1. Plava boja kose – odaberite okvir maslinaste, zelenkastobraon boje ili svetlosmeđih tonova, mada bi vam bili dobri i ljubičasti ramovi,
  2. Crna boja kose – odlučite se za potpuno crn okvir i nećete napraviti grešku,
  3. Smeđa boja kose – najbolji izbor su tamnobraon ili bordo okviri,
  4. Crvena boja kose – najviše vam odgovaraju svetlo-braonkasti tonovi,
  5. Seda boja kose – bordo i plava boja su naša preporuka i mislimo da nećete pogrešiti.